Kategorier
Teknik & vetenskap

Så hanterar jag mina lösenord i KeePass, MiniKeePass och KyPass Companion

Om du inte har upptäckt det här med internet igår så är chansen stor att du har ett antal konton på olika tjänster på nätet. Till varje konto brukar det följa med ett krav på lösenord. Frestelsen att använda samma lösenord på alla ställen är stor, men den känslan är förrädisk och måste bekämpas till varje pris!

Riskerna med att använda samma lösenord på flera ställen har till exempel Google skrivit mycket mer om, så det tänker jag inte gå in på. Istället tänker jag kort beskriva hur jag hanterar mina lösenord. Min machete i lösenordsdjungeln kallas för KeePass.

KeePass är ett lösenordsvalv. Tänk dig ett kassaskåp som du stoppar in alla dina omsorgsfullt nedskrivna lösenord i och sedan låser med en kod. Vips! Så behöver du bara komma ihåg den enda koden till kassaskåpet och inte vad som står på alla postit-lappar där inuti. Det är det här KeePass gör.

Kort om KeePass

KeePass är ett litet program som består av öppen källkod. Det betyder att alla som vill kan se hur programmet är uppbyggt och bidra till att förbättra det. (Det betyder inte att alla kan se dina lösenord!)

Programmet skapar en databas för dina lösenord och krypterar sedan databasen så att bara du kan låsa upp den. *

Min lösning med KeePass och Dropbox

Jag har en databas som KeePass har skapat i min Dropbox. Via Dropbox kan jag sedan öppna den här databasen från i princip vilken internetansluten enhet som helst. Oavsett om det är min Mac hemmavid, min windowsbaserade dator på jobbet, min iPad eller min iPhone. Alla enheter läser samma databas via Dropbox.

Appar och program som läser KeePass-databasen

Så kommer du igång

Jag upplever det enklare att starta på en dator istället för på en telefon eller en läsplatta, så jag rekommenderar dig att göra detsamma. Observera att beskrivningen här nedanför förutsätter att du har ett Dropbox-konto!

Skapa ett gratis konto på Dropbox först!

 1. Ladda hem rätt programvara beroende på vilken dator du använder (KyPass Companion för Mac eller KeePass 2 för Windows)
 2. Starta programmet och välj File > New för att skapa en ny databas
 3. Ge din databas ett namn och spara den i din Dropbox. Jag har skapat en mapp som heter KeePass i Dropbox, men det gör du som du vill.
 4. Du kan välja att använda enbart ett lösenord för att öppna din databas eller kombinera ett lösenord med en speciell fil. Då måste du alltid ange både lösenord och hänvisa till rätt fil när du vill öppna. Jag har inte provat detta så jag vet inte hur det fungerar. Jag känner mig trygg i att mitt lösenord räcker.
 5. Öppna din databas (genom att dubbelklicka på filen). Efter att ha angett ditt huvudlösenord kan du nu börja lägga in lösenord. Kommandot för det heter ”Add Entry” och det ligger på lite olika ställen beroende på plattform.
 6. Använd gärna KeePass lösenordsgenerator! Det slumpar fram lösenord utifrån de ramar du själv bestämmer. Istället för lösenordet minkatt2 så kan du få nA$y\,Is73'`:j=&sR|A
 7. Skapa gärna mappar i KeePass för att sortera dina privata lösenord från jobbrelaterade lösenord.

Öppna din databas på telefonen eller läsplattan

Din databas ligger i din Dropbox och du har lagt dina lösenord i den. Prima! Men hur sjutton kommer du åt den från telefonen då? Jo, såhär. (Beskrivningen gäller iPhone och iPad, jag tänker mig att det fungerar ungefär likadant på Android-lurar.)

 1. Ladda hem appen MiniKeePass från App Store och installera den
 2. Öppna din Dropbox-app i telefonen och lokalisera din databas
 3. Klicka på den. På iPhone och iPad kommer det att stå ”ingen tillgänglig förhandsvisning”.
 4. Klicka då på exportera-knappen. Det är den lilla fyrkanten med en pil uppe till höger på skärmen.
 5. Välj ”Öppna i…” från raden längst ner på skärmen
 6. Välj ”Kopia till MiniKeePass”. Häpp! Så har du öppnat din databas i telefonen.

Viktigt att veta: du uppmärksamme läsare noterar såklart att det är en kopia som öppnas i MiniKeePass. Det innebär att eventuella ändringar inte synkas tillbaka till Dropbox förrän du exporterar databasen dit. Det gör du på samma sätt som du öppnade den, alltså via exportera-knappen.

Siliconexus har skrivit en detaljerad bloggpost om MiniKeePass. Läs gärna den om du vill veta mer.

Fråga gärna om något är oklart

Det här är en väldigt övergripande beskrivning av hur jag använder KeePass-databasen. Fråga gärna i kommentarsfältet om du vill att jag förtydligar något. Lycka till!


* Nåja, möjligen att NSA och kineserna kan bryta upp den, men om det har gått så långt så har du nog större bekymmer än att ditt Facebook-lösenord har kommit på vift.

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.