Gå direkt till reglerna för flipperboll
Flipperboll brås på brännboll
Brännboll är vi ju alla mer eller mindre bekanta med. Denna stapelvara till sport, som utövats i många herrans år på både mellanstadiets gymnastiklektioner och jobbets AW-träffar.
Brännbollens historia är höljd i dunkel, i alla fall för mig när jag skriver dessa rader. Reglerna är dock mer eller mindre desamma, oavsett kontext och deltagare. Ett innelag. Ett utelag. En boll. Något att slå bollen med. Och sedan är det bara att köra.
Det är kul med brännboll. Men. Till sist blir det lite torftigt. Samma eviga slående och springande. Och så slutar det ändå med att ena laget vinner med typ tre poäng. Gäsp.
Så resonerade i alla fall jag, den där gången i början av 2000-talet i slutet av 1990-talet1 Stort tack till alla kära vänner i facebookgruppen för gamla Stg-stofiler, som hjälpte mig komma fram till en mer korrekt tidsstämpel här., när jag och kollegorna på Ungdoms-departementet på Stiftsgården i Rättvik skulle arrangera en eftermiddagsaktivitet för ungdomarna på gården. ”Skulle det inte gå att kombinera brännbollen med en annan sport?”, tänkte jag. ”För att jazza upp det hela lite?”
Så föddes flipperboll.
Ursprungsreglerna skrev jag ner i någon form av ordbehandlare på en kontorsdator, men tyvärr har jag inte tillgång till dem längre. Efterforskningar pågår, men tills de ger positivt resultat får jag (och du, kära läsare) hålla till godo med det minnet bjuder. Så, varsågod. Till saken.
Regler för flipperboll
Reglerna för Flipperboll bär stora likheter med reglerna för Brännboll. I de fall reglerna mellan de två sporterna skiljer sig åt ska reglerna för Flipperboll gälla. Domarna har alltid sista ordet i tolkningen av dessa regler.
§1 Syfte
Det finns tre grundläggande syften med flipperboll:
- Att vinna matchen genom att samla flest poäng,
- Att så till den grad roa och förvirra Domarna att de delar ut ohemulska mängder bonuspoäng i pur glädje och
- Att ha roligt.
§2 Lagen
Flipperboll utövas mellan två lag. Lagen består lämpligast av 10-20 spelare, men det är fullt möjligt att spela en match med både färre och fler spelare.
Lagen behöver inte ha lika många spelare, men det kan ju vara roligare om tillgängligt spelarunderlag är någorlunda rättvist fördelat.
§3 Planen
Flipperboll spelas på en jämn yta, en så kallad ”plan”. Planen är med fördel täckt med gräs. Till nöds kan grus vara acceptabelt. Asfalt eller liknande hårda och smärtsamma underlag bör undvikas.
Planen förbereds innan match enligt skissen §3.1.
§3.1 Skiss över planen
T = Tiltzon
S = Slagarens plats
P = Flipperpaddlar
KZ1-4 = Konzoner
Kölinje = tänkt linje bakom vilken innelaget köar
Mållinje = tänkt linje genom Kon 4 bakom vilken de springande deltagarna i innelaget kan anses vara o-tiltbara.

§4 Funktionärer
Förutom nyss nämnda lag behövs personer i följande roller:
- Domare, 1-2 personer
- Plan-bemanning, så kallade ”Koner”, 4 personer
Rekommenderat antal Domare är två (2). Detta för att underlätta poängräkning och hanteringen av Extra Ball™.
§4.1 Konerna
Konerna får varsin kon (eller annan tydlig markering) och placerar sig i ett varsitt hörn av planen (se skissen). Om markeringen är en faktisk kon (av modell mindre trafik-) förväntas Konen ha konen på huvudet.
Under pågående match är Konerna fria att röra på sig inom de ungefärliga gränser som finns markerade på skissen. Det är tillåtet för en Kon att röra sig såväl bort från som mot en springande spelare från innelaget. Konerna ska dock uppträda opartiskt och förväntas behandla båda lagen likadant.
§5 Utrustning
- Två bollar, förslagsvis av modellen tennis-
- En reservboll (för en vet ju aldrig)
- Ett eller flera slagträn av varierande modell
- Två rockringar för att markera Paddelzonerna
- Fyra koner eller andra lättflyttade plan-markörer
- Två rep (eller annat sätt att markera en gräns på) för att markera Tilt-zonen
- Något sätt att räkna poäng med många siffror (papper, mobiltelefon, kulram etc.)
- Tidtagarur
§6 Förberedelser innan match
En match utspelar sig över två halvlekar. Varje halvlek är lika lång i minuter som antalet deltagare i endera laget. För lång match, välj laget med flest deltagare. För lite kortare match, gör tvärtom.
Ena laget börjar som ”innelag” och andra laget är följaktligen ”utelag”.
§6.1 Utelaget
När laget är ”ute” ska följande roller besättas:
- En Tiltare (principiellt samma roll som Brännbollens Brännare)
Övriga i utelaget sprider ut sig över planen.
§6.2 Innelaget
När laget är ”inne” ska följande roller besättas:
- Två Flipperpaddlar
Flipperpaddlarna slår inte bollen utan stannar i sin roll hela omgången. Övriga i innelaget köar för att få slå bollen.
§7 Matchen
Domarna startar matchen genom att förse förste Slagare i innelaget med en boll. Tidtagningen börjar samtidigt som överlämningen av boll sker.
Slagaren har tre försök på sig att träffa bollen med valfritt slagträ. Vid lyckat slag börjar Slagaren springa och försöker passera så många Koner hen kan.
Konerna ska passeras i ordningen 1-2-3-4. Eventuell oordning accepteras inte, om det inte finns synnerliga skäl. Domarna avgör.
Det är tillåtet att stanna självmant vid en Kon om Slagaren bedömer att det inte är möjligt att nå nästa kon innan Tiltaren fått bollen. Slagaren är fri att när som helst under pågående boll omvärdera sitt beslut och försöka nå nästa Kon (till exempel vid Extra Ball™).
Om Slagaren inte lyckas med något av sina tre försök får hen ställa sig vid Kon #1.
Utelagets uppgift är att fånga den boll som Slagaren slagit iväg (och, i förekommande fall, Extra Ball™) och sedan så taktiskt som möjligt förmedla bollen/bollarna till Tiltaren i Tilt-zonen (se skissen §3.1). För varje spelare som vidareförmedlar bollen mot Tiltaren får utelaget poäng enligt tabell (se Poängräkning).
Utelaget får inte kasta bollen bort från Tiltaren. Endast bollbana i riktning mot Tiltaren är tillåten.
§7.1 Tiltaren
Tiltaren befinner sig i Tilt-zonen hela halvleken. Tiltaren får inte lämna Tilt-zonen. Det åligger övriga utespelare att förmedla bollen till Tiltaren.
Tilt-zonen befinner sig mellan Paddel-zonerna och innelagets kö (se skissen §3.1).
När bollen når Tiltaren ropar denne ”tilt!” med hög och klar stämma. Eventuella spelare i innelaget som då befinner sig mellan två Koner förklaras då vara tiltade och får bege sig bakåt till senast passerade Kon, för att där invänta nästa möjlighet att försöka nå nästa Kon (när nästa Slagare slår).
Om Tiltaren ropar något annat än ”tilt” (till exempel ”bränd”, som ju hör till en helt annan sport) är bollen fortfarande i spel. Bollen är avslutad först när Tiltaren ropat ”tilt”.
§7.2 Halvtid och avslutning
När tiden för första halvlek gått ut byter lagen plats.
Matchen är slut när två halvlekar spelats. Domarna räknar samman poängen, beslutar om eventuella godtyckliga bonuspoäng och kungör resultatet för lagen.
Vinnande lag är det som fått flest poäng.
§8 Poängräkning
Innelag
- Spelare passerar fjärde Konen: 1.000.000 poäng
- Spelare gör varvning (passerar alla koner på ett och samma slag): 5.000.000-8.000.000 poäng
- Boll kastas ut igen av en av Flipperpaddlarna: 500.000 poäng
Utelag
- Spelare tar lyra: 3.000.000 poäng
- Boll passerar spelare på väg till Tiltaren, per spelare: 200.000 poäng
- Tiltaren tiltar spelare, per spelare: 500.000 poäng
Domarna är fria att dela ut blandade bonuspoäng till spelare eller lag som förtjänar det.
§9 Flipperpaddlarna
Två spelare i innelaget agerar paddlar. Paddlarna står i de markerade Paddel-zonerna på planen (se skissen §3.1). Paddel-zonerna markeras med rockringar eller något annat runt. Paddel-zonerna ska göra det svårt, men inte omöjligt, för bollen att nå Tiltaren.
Paddlarnas uppgift är att försöka fånga bollen när den är på väg till Tiltaren. Lyckas någon av dem göra det ska de med all kraft kasta bollen ut på planen igen. Bollen är i spel så länge Tiltaren inte fått den (se Tiltaren), och innelagets spelare kan alltså fortsätta springa runt Konerna och samla poäng.
Paddlarna får inte röra sig utanför Paddel-zonerna. De får heller inte använda något tillhygge eller redskap för att fånga bollen. Endast händer får användas. Vid kall väderlek kan handskar godkännas (dock ej basebollhandskar, plockhandskar från hockeyn eller liknande handbeklädnader som syftar till att underlätta fångst av boll).
§10 Extra Ball™
När innelaget passerar ett på förhand bestämt antal poäng (till exempel 20.000.000) under en pågående spelad boll infaller Extra Ball™. En av Domarna ställer sig då upp, vrålar för full hals ”extra ball” (gärna med långt å i ”ball”) och kastar ut en extra boll åt innelaget. Utelaget måste då hantera inte bara originalbollen utan även den nya bollen.
Bollen som Domaren kastar ut måste kastas i samma generella riktning som de bollar innelaget slår iväg.
Innelaget har chansen att få hem spelare förbi fjärde Konen medan Extra Ball™ är i spel.
Om den spelare som slog ut originalbollen bedömer sig ha chansen att påbörja ett extra varv medan Extra Ball™ är i spel, får den spelaren försöka. Poäng utdelas som vanligt vid passering av fjärde konen, eller, i förekommande fall, vid den extra varvningen.
Avslutningsvis vill jag önska ett varmt lycka till till dig som ämnar följa de här reglerna. Flipperboll är en nobel sport som kommer skänka dig mycket glädje. Skriv gärna en kommentar här om dina upplevelser av flipperboll.