Kategorier
Debatt & tyckande

Diskussionsregler

I dagens debattklimat kan jag tycka att det svingas lite för vilt. Om ord vore knytnävar så skulle det finnas ett stort antal friskt blödande debattörer där ute på barrikaderna. Tur att en verbal tjotablängare inte är detsamma som en knogmacka. Hursomhelst! Jag sprang på ett rätt bra flödesschema med några enkla förhållningsregler för hur man diskuterar. Originalet är på engelska, så jag har tagit mig friheten att översätta det hela. Om vi alla nu bara kan enas om att hålla oss inom ramarna för de här enkla instruktionerna så tror jag att det metaforiska blodet kanske kan sluta skvätta så förbenat. Varsågoda.

Vår diskussion

Tack för att du vill diskutera det här ämnet med mig! En diskussion är en dialog mellan människor, där deltagarna i diskussionen är villiga att ändra sina åsikter om det är klokt att göra det. Ibland blandar vi ihop ”diskussion” med ”debatt” eller ”föreläsning”. Sådana icke-diskussioner är ett rent slöseri med tid, eftersom alla inblandade parter är ovilliga att byta synsätt.

För att inte slösa bort vår tid får du gärna använda den här enkla guiden för att avgöra om vi verkligen kan ha en diskussion om det här ämnet.

Det går bra att ladda hem den här guiden som PDF också.

Flödesschema för diskussioner

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.