Kategorier
Skrivande Teknik & vetenskap

Kort utvärdering av det här med att skriva på iPad

Nu har jag skrivit på en iPad i nästan ett år. Kort spoiler: det finns både fördelar och nackdelar jämfört med en dator.

Det här inlägget skriver jag både för min egen skull och för min vän Daniel, som redan när jag annonserade att jag ämnade överge min trogna MacBook Pro till förmån för en iPad nyfiket undrade hur jag tänkte och om jag kunde tänka mig att utvärdera det hela efter en stund. Nåväl. Nu har det gått ”en stund”, så här kommer mina reflektioner.

TL;DR – Jag ångrar inte bytet. Det fungerar alldeles utmärkt att skriva och göra andra viktiga grejer på min padda med tangentbord. Men jag tror inte det är en lösning för alla.

Fördelar

Smidigheten. Jag vill hävda att det bara är MacBook Air som slår en MacBook Pro när det gäller den minimala insats som krävs för att ta med sig den, slå upp den och börja skriva. Och det enda som slår en MacBook Air är en iPad med tangentbord. Den förut korta startsträckan – från att ha slagit mig ner till att ha skrivit de första tecknen – har blivit ännu kortare. Paddan väger mindre och startar snabbare.

Färre distraktioner. Jag har medvetet hållit paddan fri från sociala medier (med undantag för Messenger, som är något lite annat), för jag vet hur lätt jag distraheras av den typen av appar. Om de inte finns kan jag inte använda dem. Det finns gränsfall, som till exempel Quora och Wikipedia, som också lätt blir hål att falla djupt ner i. Men de behöver jag för research. Så där blir det en disciplinär fråga istället. Hittills har det gått rätt bra. Plus att det är kul att skriva svar på Quora som omväxling. Allt skrivande är av godo.

Batteritiden. Nog för att min Benjamin kunde hålla igång bra länge, men han hade inte mycket att sätta emot när Diana tuggar på. En MBP ska enligt specifikationerna hålla i runda slängar tio timmar på en laddning, men vid tiden för mitt byte var vi nog nere i åtta. Nu skriver jag sällan så länge åt gången, men det är skönt att veta att skulle kunna göra det. Om och när inspirationen knackar på dörren.

Nackdelar

Instabiliteten. Paddan är lätt, vilket är bra. Men det är också dåligt när det kommer till att ha den i knät och skriva. Eller skriva på ojämna underlag. Hela alltet har lätt för att tippa. Och då blir inte mycket skrivet. För att få det här att funka bra behövs ett jämnt underlag som inte rör sig för mycket. Tåg funkar. Soffa – not so much.

Tangentbordsstorleken. Jag är osäker på om det här räknas som en nackdel, eller om det är en vanesak. Jag håller i så fall fortfarande på att vänja mig. Det är en kompetent tangentbord Apple snott ihop, men det är inte fullstort. Och omställningen från jobbets tangentbord till paddans är större än jag trodde. Men jag är beredd att acceptera det. Se ”Smidigheten” ovan.

Merkostnaderna. Ingen stor grej egentligen, men de program jag köpte för att funka på en dator funkar inte på en padda. Så det är bara att hosta upp igen. Som sagt, inga stora pengar, men ändå något som får ses som en nackdel. Snart är det kanske inte ens en grej längre i och med Apples nya M1-lösning. The Verge skriver mer om att köra appar från iPhone och iPad på en Mac. Snart kanske det även går att göra tvärtom?

Bytt är bytt och bra är det

Ja, fördelarna överväger ändå nackdelarna. Diana är ett kap, och de små skav som finns är inte värre än att jag kan leva med dem. Jag är glad att jag bytte när jag gjorde. Det fanns en slant i Benjamin, och strax efter mitt byte gick tyvärr Digital Inn i konkurs. Hade jag väntat hade det blivit mycket bökigare att genomföra det hela. Nu är jag nöjd med det jag har och ser fram emot många tecken skrivna – på olika stabila underlag.

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

2 svar på ”Kort utvärdering av det här med att skriva på iPad”

Ja men vad härligt med en liten utvärdering! Jag tänkte faktiskt för ett par veckor sedan att jag skulle fråga dig hur det gått, men så glömde jag bort det. Så detta kommer ju extra lämpligt nu! Jag har en iPad Pro 11 i hushållet, och är extremt sugen från tid till annan att beställa hem det nya Magic Keyboard med styrplatta till den, det påstås ju till och med vara rätt sitta i soffan-vänligt. Men när jag testkörde det lite när jag var in i en elektronikbutik senast när jag var nere i Stockholm så tyckte jag att det kändes som att området där man kan låta handlederna vila var så smalt, att jag slutligen avstod. Men jag är alltjämt sugen!

En liten invändning dock – det går ju att komma viktmässigt lättare undan i datorväg än MacBook Air om man köper den numera nedlagda MacBook-modellen med 12-tumsskärm begagnad, den klockar in på blott 0,9 kilo jämfört med MBA:s dryga 1,3 på 13-tumsmodellen. Jag gjorde exakt det valet av just den anledningen, skaffade mig ett exemplar av den i fjol av sista modellen som de gjorde 2017.

Vilka program är det det du har införskaffat? Och vad är det du på det stora hela använder den till för typ av uppgifter? För mig faller det nog i slutänden på att jag tycker att textredigering alltjämt är krångligare på paddan (även om man kör med det nya stödet för möss eller trackpads). Däremot blir jag alltid mer effektiv de dagar jag bara ska skriva när jag använder iPaden, det automatiska helskärmsläget får mig alltid att glömma bort att kolla mejlen, Facebook, Insta och RSS-läsaren var femte minut…

Men summa summarum – fantastiskt kul att du på det stora hela är nöjd och att det funkar!

Bra invändning, måste erkänna att jag inte hade koll på vikten på 12”-modellen! Fint att du lyckades kapa åt dig en sådan, en mac från 2017 är ju i princip som ny.

Jag köpte paddan i akt och mening att skriva på den, och det är mest det jag gör (förutom någon enstaka film ibland, det är enklare att ha paddan på bordet än att luncha i soffan framför tv:n). Skriver i Scrivener, som är den enskilt dyraste programvaran jag behövt köpa en gång till. Är förtjust i det och lär mig mer om hur det funkar hela tiden. Har i ärlighetens namn inte redigerat så mycket än, är fortfarande i den råa skrivfasen eller vad vi nu ska kalla det.

Om du har slanten över tycker jag absolut du ska testa Magic Keyboard över lite längre tid – det växer på en!

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.