Kategorier
Nöje & Underhållning Omvärld & samtid

Knappar, knappar, knappar

Jag sitter och stirrar på en fjärrkontroll. Jag har nyss plockat upp den från dess plats i en liten ficka bredvid soffan. Det slår mig att det är många knappar på den. En hel massa, faktiskt. Och konstiga namn har de också. Förkortningar. Eller varianter på ord, möjligen. Ord som säkerligen har hittats på av någon lätt påstruken UX-designer under en alldeles för blöt firmafest, och som sedan passerade kvalitetskontrollen under rubriken ”Misc. functions, remote”.

Ett exempel: ”A-DSX”. Ursäkta?

Eller ”Restorer”. Var kommer det där extra r-et ifrån i slutet av ordet? Som om det liksom inte räckte med ”Restore” utan det skulle tvunget klämmas in ett r så att det blev lite som en filmtitel. En actionfilm med en b-skådis och ett helt knippe d-skådisar i rollerna. ”Steven Seagal as THE RESTORER” skulle ljuda ur biohögtalarna när trailern förtvivlat försöker locka besökare till nästa visning.

Men nu kom jag ifrån ämnet.

Anledningen till att jag började fundera på det här med knapparna på fjärrkontroller är att det borde finnas så oerhört många som det aldrig trycks på. På de fyra kontroller jag har bredvid mig används högst tre knappar på varje. Det är av/på, AV/TV och volymknapparna. Kontrollen till Apple TV:n räknas inte eftersom de (Apple alltså) redan har ställt sig den här frågan och agerat utifrån samma slutsats som fick mig att skriva det här från början: fjärrkontroller har för många knappar.

Tro det eller ej, men jag är inte den ende som funderar så här. En måste älska internet, för det ska mycket till för att en ska vara först med något.

I framtiden, när fjärrkontrollerna har klättrat ner ur träden, tämjt elden och börjat utveckla strategier för att kunna äta större djur än de själva, så kommer vi att stå på museer och fnissa åt ”MulteQ” och ”Dyn EQ/VOL”. Tills dess trycker jag vidare på mina tre knappar.

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.