Kategorier
Debatt & tyckande Nöje & Underhållning Omvärld & samtid

Tiffany, Bianca och Eddie

Storsatsningen Standup For Stockholm landade i Globen häromdagen, och jag hade turen att i gott sällskap få åka med på en tretimmars humorresa. Reseledare var Shima Niavarani, och hennes anhang representerade något av det bästa som standup-Sverige har att erbjuda. Henrik Schyffert, Magnus Betnér och Jonas Gardell på samma scen liksom. Svårt att misslyckas. De skötte sig också med den äran, tycker jag. Schyffert och Gardell stack ut lite extra, där den förstnämnde axlade Betnérs sedvanliga arg-mantel på ett föredömligt och fradgasprutande sätt. Magnus Betnér gör sig enligt mig alltid bäst när han är förbannad. Vilket han också nästan alltid är. Nu körde han hela sitt pass på engelska och var mestadels lite lågmält småputt. Inte hans bästa framträdande, enligt mitt ringa tycke.

Den delen jag hade sett fram emot allra mest (förutom Eddie Izzard, kvällens internationella superstjärna) var syskonen Kronlöfs gig. Som upphovspersoner till den oerhört roliga miniserien Full Patte (på SVT Flow för den som minns den plattformen) har de slagit an en sträng hos mig som fullfjädrade och helt respektlösa feministiska humorgenier. Det skulle därför bli spännande att se hur de skulle hantera ett välbesökt Globen. Och minsann motsvarade de mina förväntningar med råge. De sparkar hårt med provocerande texter, allt levererat som ett rosa höghastighetståg från Feministiskt Initiativ.

De är mycket tydliga med att de på intet sätt söker bekräftelse från den vite medelklassmannen, så mina ord här blir komplicerade att formulera. Jag vill så gärna förmedla att jag tycker om det här och att det är så oerhört oerhört viktigt att Bianca och Tiffany står där och sparkar bakut mot alla våra fördomar. På ett sätt tillhör jag och mina likar verkligen huvudmålgruppen för deras budskap, och på ett annat sätt kunde vi inte vara längre bort. Vi behöver höra det de har att säga, men det känns för mig som att det är lika viktigt att alla som inte har den vite medelklassmannens priviligierade plats i samhället hör dem. Kvinnor i alla åldrar, rasifierade, de som lever i skuggan av den vite medelklassmannens norm – alla de behöver se och uppleva syskonen Kronlöfs kompromisslösa humor. Både för att det bådar oerhört gott för framtiden och för att inspireras till liknande stordåd. Och det är det som gör att jag tycker så mycket om deras gig: jag tycker kanske inte att allt är så himla kul, men allt de gör är så sjukt viktigt.

Efter att den feministiska bomben briserat färdigt gjorde Eddie Izzard entré. Vid det här laget har han gjort samma show i 27 länder på fyra språk, och han var i högform. Med sin rutin och sin oefterhärmliga stil hoppade han vilt mellan ämnena och blev ett mycket värdigt avslut på en lång kväll i humorns tecken.

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.