Kategorier
Debatt & tyckande Omvärld & samtid

Snubbarna offentliggör hatarna på nätet

Veckans mest nedslående läsning för mig är helt klart alla djupt obehagliga skärmdumpar som postas i Facebook-gruppen Snubbarna. Idén med gruppen är att visa på det hat som kvinnor utsätts för dagligen i sociala medier. Metoden är att posta skärmdumpar från olika plattformar, men alla med ett gemensamt: de innehåller allt från hot om våldtäkter och sexuella trakasserier till rena dödshot. Sändarna är utan undantag män och mottagarna är utan undantag kvinnor (i alla fall på de bilder jag har sett). Sändarna (männen) är inte anonymiserade, utan det framgår klart och tydligt vem som sagt vad.

Efter att ha tillbringat lite tid i den här gruppen pendlar stämningsläget mellan förtvivlan och ilska. Dock smyger det sig in en smula hopp också, eftersom det allmänna läget i kommentarsfälten är stöttande och peppande. Självklart också fördömande. Annat vore konstigt.

Jag är sjukt kluven i hur jag bör förhålla mig till det här. Å ena sidan så är jag starkt emot tjära-och-fjädrar-mentaliteten som alltför ofta dyker upp i sådana här sammanhang (läs: det dyker upp vidrigheter på nätet och folk faller över varandra för att fördöma i starkast möjliga ordalag); å andra sidan så är det oerhört lätt för mig att sälla mig till skaran som anser att det männen gör är avskyvärt och bör hanteras på något sätt. I brist på bättre sätt att hantera det så lyfts det fram i ljuset på det här sättet. Kanske leder det till att någon man någonstans inser sina fel och brister och blir en bättre människa. Kanske leder det till ännu mer mothugg och försvarsställningar. Jag vet inte. Jag vet bara att allt hat som kvinnor i alla åldrar och samhällsklasser får utstå dagligen från män i alla åldrar och samhällsklasser måste upphöra. Det är sjukt, ovärdigt och hemskt.

Edit: medan jag skrev det här inlägget har originalgruppen Snubbarna försvunnit från Facebook. Länken ovan leder till den nya gruppen, men än så länge är det oklart om det är samma administratörer som driver den nya gruppen. Fortsätt på egen risk.

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

Ett svar på ”Snubbarna offentliggör hatarna på nätet”

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.