Kategorier
Kort & kärnfullt Nöje & Underhållning

Korrelation är inte kausalitet men kul ändå

Bara ett litet tips så här i förbifarten, medan jag egentligen skriver på inlägget om pilgrimsfärden till Skottland i höstas. Sajten Spurious Correlations skojar friskt med statistik, men skickar också ett välbehövligt budskap: korrelation, alltså riktning och tyngd i statistiska data, är på intet sätt samma sak som kausalitet, som ju betyder att data på något sätt hänger ihop med varandra.

Bara ett litet tips så här i förbifarten, medan jag egentligen skriver på inlägget om pilgrimsfärden till Skottland i höstas.

Sajten Spurious Correlations skojar friskt med statistik, men skickar också ett välbehövligt budskap: korrelation, alltså riktning och tyngd i statistiska data, är på intet sätt samma sak som kausalitet, som ju betyder att data på något sätt hänger ihop med varandra.

Det klassiska exemplet handlar om påståendet att om du är rik så är du automatiskt lycklig. Det påståendet är felaktigt, eftersom både lycka och rikedom kan komma av helt andra orsaker. Om du vill läsa mer om korrelation och kausalitet så hänvisar jag i vanlig ordning till Wikipedia.

Men ägna nu några sekunder åt Spurious Correlations, så förstår du snart vad jag menar. Och kanske fnissar du lite längs vägen.

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.