Kategorier
Omvärld & samtid Teknik & vetenskap

För femtio år sedan landade vi på månen

Jag tänker och tipsar och spekulerar lite inför femtioårsjubiléet av månlandningen 1969.

Finns mycket att säga om att det strax före klockan tre på morgonen den 21 juli 2019 är femtio (!) år sedan Neil Armstrong satte foten i dammet på månen. Till exempel vill jag gärna tipsa om Vetenskapens världs avsnitt ”Den första månlandningen”, som visar den historiska resan med nytt bildmaterial.

För den tekniskt ultranördige finns hela tidslinjen för Apollo 11:s färd hos NASA. Jag noterar speciellt de något nervösa växlingarna mellan ”landing radar data not good” och ”landing data good” som äger rum minuterna innan landningen.

En av världens ensammaste personer

De två som landade på månen, nyss nämnde Armstrong och hans kollega Edwin ”Buzz” Aldrin, får ofta stå i rampljuset. Helt välförtjänt, men vi glömmer ofta bort den tredje besättningsmannen på Apollo 11. Han heter Michael Collins. Under de 21,5 timmarna som Neil och Buzz var på månen var Michael ensam kvar i rymden. Han kan därför, i tuff konkurrens med den här mannen, kallas för Världens Ensammaste Man. Jag ryser när jag ser den här bilden och när jag läser historien om när den togs.

Alla människor som någonsin funnits finns på den här bilden. Utom en: Michael Collins. Världens Ensammaste Man.

Lego levererar från månen

Men framförallt vill jag ge ett hedersomnämnande till LEGO. I vanlig ordning vet de precis vilka knappar de ska trycka på för att få mig att gå igång på riktigt.

Jag hoppas jag får leva så länge att jag med egna ögon kan se bilderna då en människa sätter foten på en annan planet. Mars ligger bra till och det finns till och med en preliminär tidslinje för när det kan ske.

Jag vet inte om den upplevelsen går att jämföra med det som världen upplevde den där julidagen för femtio år sedan. Men jag vill så gärna tro att allting stannar upp då. Och för några korta ögonblick, timmar, dagar, är mänskligheten ett igen.

Ex astris, scientia.

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.