Kategorier
Nöje & Underhållning Omvärld & samtid

Det läsande året 2019

Mitt läsande tog mig genom hela 20 titlar under 2019. Här kan du ta del av korta tankar om några av 2019 års litterära höjdpunkter för mig.

Året som var innebar faktiskt en hel del läsande för min del. Det känns såklart bra, även när det sker på bekostnad av till exempel sociala luncher på jobbet. Sorry, kollegor. En av mina superkrafter är förmågan att utnyttja de få tillfällen till egentid jag får. Och då blir det gärna jag själv och en god bok.

Hela 20 titlar har jag lyckats ta mig igenom under 2019. Fyra böcker har jag börjat på men inte kommit vidare i, av olika anledningar. De ligger dock kvar i att läsa-högen, så med lite tur kommer jag att komma till skott med dem under 2020.

Mest scifi men lite annat också

I vanlig ordning har det varit ett visst fokus på genren science fiction. Vernor Vinges episka rymdopera i tre delar njöt jag av i april och maj. Jag älskar böcker jag inte kan lägga ifrån mig. Till den kategorin hör också David Webers magnifika Honorverse-serie, som jag avslutade i november. Värdig avrundning på en berättelsebåge som spänner över 14 böcker. Och då har jag inte räknat in de olika spinofferna som kommit genom åren.

Som fortsättning på KLF-temat från 2018 läste jag två skrifter som på lite olika sätt tog upp Bill & Jimmys liv och verk. Mick Houghtons Fried & Justified gav mig nog lite mer än Higgs gula standardverk, om jag ska vara ärlig. (Och den förstnämnda började jag på i december 2018, så den är inte ens inräknad i 2019 års 20 böcker.)

Visst läsande sitter kvar lite extra

När jag blickar tillbaka på det läsande året 2019 ser jag att jag kommer minnas tre böcker lite extra. De är representanter för två helt olika genrer; en postapokalyptisk novellsamling och två framåtblickande, närmast visionära, böcker. Kaknäs Sista Band av Anders Fager tog mig glatt tillbaka till tonårens rollspelande (precis som den här recensenten). Men med en stor dos nutid och en hel del mörk framtid. Precis som det ska vara. Max Tegmarks Liv 3.0 fascinerade mig oerhört mycket. Både som tillbakablick till vad som varit och vad som komma skall. I den fick jag tipset om The Eerie Silence av Paul Davies, om sökandet efter utomjordiskt liv. För den som, likt mig, är det minsta lilla intresserad av framtiden ur ett rymd- och AI-perspektiv så är båda de böckerna ordentliga måsteläsningar.

Om du är nyfiken på vad jag läst mer rekommenderar jag ett besök i min läsdagbok. Där listar jag nästan* allt jag läst sedan 2015. Gott nytt läsår 2020!


* ”Nästan” som i att jag till exempel inte tar med min månatliga läsning av senaste numret av Agent X9 på biblioteket.

Av Per

Fritänkande populärkulturell nörd. Feminist och familjefar. Fascineras av frontend, begrundar backend. Kodar lite, läser mycket. Bloggen har blandat innehåll, och alla åsikter är mina egna.

Har du något att säga? Säg det till min feja!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.